Monday 11 August 2008

Intermezzo 1 - Cucuveaua

Şi totuşi ceea ce mă răneşte nu e betia ci mahmureala. Betia e zborul, mahmureala e fereastra inchisa de care se izbesc cucuvelele. Cred ca aveam opt ani. Tot la bloc. Fetita era mica si Magheria tocmai fusese descoperita in apele Mediteranei. Gresesc. Sub apa. Atat. Mediterana inca nu exista pentru Fetita. Ea a venit mai tarziu cu geografia si istoria de-a cincea. Mare Nostrum. Asa i se zisese odata. Informatie total inutila si neprevazuta în programa scolara. Si totusi profesoara cea tanara si verticala le-a mentionat-o. Era pana la urma umana. Nu-i pasa de manuale ci de istorie in sine. O pasiune, de orice fel ar fi ea, ne face oameni. O viata traita intr-o perfecta mediocritate sentimentala e de neconceput. Asadar, Magheria abia rasarea din ape. N-avea inca forma, capitala, relief, locuitori. Era doar un pustiu nedefinit unde traiau toate sperantele de viitor ale Fetitei. Sau poate ale mele.. NU! M-am hotarat demult ca eu nu sunt Fetita. Eu nu sunt! E un pix de 1 leu, e patru dimineata si un bec chior la o lampa. Fetita e si va fi intotdeauna. Pana maine dimineata eu deja n-o sa mai respir. Altcineva se machia si va pleca la scoala sa faca pe studentul cuminte si intelegator care ia notite si nu chiuleste.
Era seara. Oricum intuneric. Fetita era in acelasi timp in pat la Rosiori si in Twin Peaks, detectiv de frunte. Agent F.B.I. la fel ca si Cooper. Cand o sa fie mare o sa-l caute pe Copper si o sa se marite cu el.
Acum cateva zile ma numeam Diane Cooper. Responsabilitatea era prea mare. Am renuntat.
O bufnitura si un tipat acut. O noua crima in Twin Peaks. Tati fuge la fereastra.
- O cucuvea, explica el zambind. S-a lovit de geam.
Da, o cucuvea. O pasare proasta care poate s-a ranit. Cui ii pasa? N-a fost revolver in Twin Peaks. Fetita s-a trezit brusc in pat la Rosiori si asta doare. Viata nu e o aventura ci un sir lung de ferestre inchise de care pasarile chioare se izbesc. Sau mai bine zis o mahmureala continua. Dezamagirea, regretul, de ce am facut asta?, eternele juraminte..
- N-am sa mai beau niciodata! Iti promite Mami ca n-o sa mai bea. E bine asa? Hai nu mai plange...
- Vezi? Acum ti-e rau si tati e suparat...
Poate si Tati a mahmur dar Fetitei nu-i pasa. Nu-i pasa inca. Si oricum nu e la fel ca Mami. Tati a deschis fereastra...

UUHHUUUU-HUU!! Mamaia zice ca cucuvelele sunt rele. Fetita si Mamaia veneau seara de la Bâti.
- Auzi, Mamaie, o cucuvea!
- Da, fir-ar a dracului! se închină Mamaia.
Deodată se uită speriată la Fetiţă. De unde ştii tu ce e şi cum face cucuveaua?? Fetiţa spune tot. Mamaia se închina iar şi tace tot drumul apăsată de implicaţille fatale pe care le poate aduce o cucuvea în soarta Fetiţei.
Mamaia drăcuie şi se închină. Aşa e Mamaia. Fetiţa înca îşi mai face rugăciunea seara. Are o iconiţă de tablă argintie. Rugăciunile sunt nişte poezii fără noimă.
Înger, îngeraşul meu... O cucuvea oarbă...

Au trecut ani buni şi nu beţia mă deranjează ci regretele pe care ţi le aruncă în faţă a doua zi. Se plâng de dureri de cap şi aşteapta cu mandrie sa-i intrebi cat au baut ca sa-ti trantesca fabuloasa cifra. Poti sa faci si tu asa?interogheaza ochii injectati. Nu, tie ti-e frica. Cine s-a ars cu ciorba... Frumoasa morala. Dar ce dracu’ faci cand, dupa toate precautile si nenorocitul de iaurt te opareste si iti paralizeza limba pentru cateva zile bune? Nu mai mananci, e simplu! Nu mai mananci! O sa fii frumoasa si supla asa cum vor toti. Procentaj de lipide ideal la suta de grame. Zero sentimente pe centimetru patrat. Nu asa zicea si EA? Nu asta ti-a predicat mereu?

Aud pasari. O anumita pasare. Una pe care o ascultam candva la padure vara. Nici nu stiu ce pasare e si ce dracului cauta la cinci dimineata in centrul Bucurestiului. Nu vreau sa dorm. O sa dorm la noapte cu EL. Vreau sa pot dormi la noapte cu EL. Sa adorm imediat inainte se a realiza ca e doar un barbat oarecare care scrasneste noapte din dinti in asa hal incat nu pot dormi. Lumea e cu capul in jos. Nu se uita nimeni ciudat la cei care se intorc epuizati la cinci dimineta din cluburi. Fata asta ciudata cu doua perechi de ochi e insa absurda. Sa citesti sa ora asta? Da, e intr-adevar ciudat. Au dreptate. A inceput sa circule RATB-ul. O sa ma culc... Daca ma lasa troleele...

No comments:

Post a Comment